Nieuws

Als het beestje maar een naam heeft

Een asielmedewerkster filosofeert over honden-namen.
Vroeg of laat krijgt iedere hondenbezitter er mee te maken: het beestje moet een naam hebben.
Maar: What’s in a name?

Ik bladerde eens in een hondenboek en zag daar iets wat je niet vaak tegenkomt. Er was een hoofdstuk gewijd aan het kiezen van een naam.

Erg veel tips stonden daar overigens niet in.Het ging er meer over hoe je je hond NIET moet noemen. Ray lijkt qua klank bijvoorbeeld erg op NEE en is dus geen geschikte hondennaam. Hoe moeten we dan een goede naam voor ons huisdier kiezen? We kunnen een paar eisen stellen aan de naam, want die moet passen bij de hond en zijn karakter.

Een Chihuahua die Gigant heet kan erg gefrustreerd raken…(ook al heeft de betreffende hond een groots karakter). De naam moet ook een beetje lekker roepen. Het liefst iets met twee lettergrepen en een ie-klank op het einde. Bij een naam van drie of meer lettergrepen wordt dat wat moeilijk. Aristoteles is een mooie naam, maar hij bekt niet lekker. Ook moet de naam liefst geen klank hebben van een ge- of verbod: Ray klinkt als NEE. Soms moet de naam van een rashond beginnen met een bepaalde letter (in verband met de stamboom).

Met dit alles in ons achterhoofd zoeken we verder naar DE naam voor onze trouwe viervoeter. Sommige mensen gaan thematisch te werk. Zo biedt het thema “drank” heel veel mogelijkheden. Denk maar aan Duvel, Sambucca of Ginger. Anderen maken gebruik van namen uit het buitenland, bijvoorbeeld Noorwegen of India. Die namen klinken niet alleen ingewikkeld en exotisch, maar zijn ook bijna niet te schrijven.

Vaak slaat de naam op de kleur van de hond met daarbij soms het gebruik van een andere taal, bijvoorbeeld Blacky of Spotty. Tegenwoordig kun je boekjes kopen met de mooiste honden-namen en via internet zijn er duizenden namen waar je uit kunt kiezen (Doggynet).

What’s in a name? Alles!

Namen kunnen deftig, mooi, stoer of vertederend zijn, maar een naam moet in ieder geval leuk zijn. En dan bedoel ik niet leuk in de zin van de brandweerman die zijn hond Fikkie noemt. Nee, dan bedoel ik dat jij en je hond er minimaal vijftien jaar naar moeten luisteren! Denk dus goed na als je je hond een naam geeft! Ik zet mijn naam hier niet onder, maar…mijn honden heten: Rusty, Ayka, Dender, Jarid, Maroen, Salient en Hoela.

P.S. Ik heb geen kat, maar als ik een kat had zou hij Buurman heten. Dat lijkt mij wel leuk, om ’s avonds in de tuin: “Buurman, Buurman, kom dan”, te staan roepen.

05 februari 2016 12:10