Nieuws

Nieuwjaar 2016

Tijdens een geanimeerde nieuwjaarsbijeenkomst in het asiel werd druk nagepraat over het afgelopen jaar. Het vuurwerk tijdens oud en nieuw was ook een van de onderwerpen. De dieren in het asiel lagen, dankzij de surveillance van een vertrouwde vrijwilliger, gedurende de nacht rustig in hun mandjes te slapen.
Voor sommige andere dieren verliep de vuurwerkperiode minder fijn.

Een van de honden van een bestuurslid durft nog steeds niet goed over de drempel te stappen om naar buiten te gaan en ondervindt nog dagelijks stress naar aanleiding van het vuurwerklawaai.
De katten van de asielbeheerster hadden het druk met de om kwart voor twaalf verstrekte nieuwe speeltjes. Ze waren zo enthousiast bezig met de voerpuzzel en de muizen met kattenkruid dat ze nauwelijks opkeken van al het lawaai. Ook de Feliway-spuitbus (een omgevingsspray ter kalmering van katten) deed z’n werk.Een belangrijke factor is natuurlijk ook of men in een buitengebied woont, of in een stadscentrum. En er zijn dieren die eerder van slag raken dan anderen. Sommigen slapen rustig door, terwijl andere dieren direct in paniek zijn. Een vrijwilligster, die ook een kattenpension heeft, vertelde dat haar pensiongasten alles goed hebben doorstaan. Maar dan spreken we wel over een buitengebied met relatief weinig vuurwerk.
De aanwezigen waren het over één ding eens: vuurwerk en dieren is geen goede combinatie! De oplossingen die werden geopperd varieerden van totaal afschaffen van vuurwerk, tot vuurwerkvrije zones, tot siervuurwerk dat op één plek in een gemeente wordt afgestoken door professionals.
Benieuwd of er de volgende keer nog iets gaat veranderen!


Een vrolijk en gezond 2016 gewenst!

09 januari 2016 16:29