Nieuws

Zomertips !

De zomerzon is natuurlijk heerlijk, maar denk je ook aan je huisdier? We hebben wat tips op een rij gezet waar je op kunt letten bij erg warm weer.
 

 

IN DE AUTO

Het spreekt natuurlijk voor zich, maar toch kunnen we het niet genoeg benadrukken: laat je dier nooit, maar dan ook nooit achter in de auto als het warmer is dan 20 graden! Ook niet in de schaduw met een raampje open. Een stilstaande auto wordt namelijk binnen 10 minuten al een kokende oven en dit is dodelijk voor een dier!

Een voorbeeld: 21 graden wordt al binnen 10 minuten 31, en binnen een half uur zelfs 40 graden!

ASFALT

Asfalt wordt met de zon er op al snel 50 graden. De voetzooltjes van jouw hond kunnen dus snel verbranden. Een simpel testje ter controle: voel met de buitenkant van je hand aan het asfalt. Als je dit niet langer dan 5 seconden volhoudt, omdat het te heet wordt, ga dan niet met je hond over asfalt wandelen.

INSMEREN

Heeft jouw hond of kat witte oren en/of een witte neus? Deze kunnen snel verbranden en dit geeft op langere termijn een grote kans op huidkanker. Je kunt dit voorkomen door smeren met gewone zonnebrandcrème voor mensen. Let vooral op de gevoelige randjes van de oren en bij sommige honden ook op de neus.

BEWEGING

Vermijd inspanning, maak dus overdag geen lange wandelingen met je hond. Neem hem zeker niet mee naast de fiets en probeer te zorgen dat de hond niet te druk speelt. Een hond kan alleen zweten via de voetzolen en door te hijgen. Hij kan dus snel oververhit raken. Het beste kun je ‘s ochtends en ’s avonds iets leuks met je hond gaan doen en overdag lekker rust houden.

VERDER…

Sommige hondenrassen hebben extra last van de warmte, bijvoorbeeld dog-achtigen of andere rassen met erg kort haar of een platte snuit. Heb je zo’n hond, houd deze dan extra in de gaten. Zorg verder voor voldoende schaduw en vers, koel drinkwater. Heb je een tuin? Dan doe je de hond een groot plezier met een klein zwembadje!

Bestaat het vermoeden dat je hond oververhit is geraakt (lusteloos, overmatig hijgen) dan moet hij direct gekoeld worden door een natte handdoek over hem heen te leggen. Neem daarna zo spoedig mogelijk contact op met de dierenarts.

Wij wensen jou en je huisdier een fijne zomer!

25 augustus 2016 13:18