Nieuws

Huisdieren en de jaarwisseling

Hierbij wat tips om de feestdagen stressvrij door te komen. En dan doelen we natuurlijk op het vuurwerk dat in deze periode wordt afgestoken, iets wat heel beangstigend voor dieren kan zijn.
Mede daardoor plaatst het dierenasiel Walcheren van 22 december t/m 1 januari geen honden en/of katten bij nieuwe baasjes.
Tijdens deze periode kun je tijdens de openingstijden natuurlijk wel kennis komen maken met de dieren in het asiel. En het is mogelijk om, in overleg met de medewerkers, een dier te reserveren. Want: wat is er nu leuker om in het nieuwe jaar een asieldier een thuis te bieden?!
 

Tips voor een gezellige en stressvrije jaarwisseling, samen met je dier(en):

Houd je kat op 31 december binnen (of nog beter, enige dagen van te voren) en laat je hond alleen aangelijnd uit.

Een dier kan enorm schrikken van geknal en daardoor de benen nemen. Niets geeft meer stress dan een zoekgeraakt dier tijdens de oudejaarsnacht!

Dieren verstoppen zich graag op donkere plekjes om zich veilig te voelen. Zorg daarom voor wat schuilplekjes in huis. Denk bijvoorbeeld aan een deken over de bench voor de hond, of een kartonnen doos voor de kat. Poezen zitten ook graag onder een bed of in een kast. Maak desnoods een keertje een uitzondering als jouw kat normaal gesproken niet in de slaapkamer mag komen.

Het beste is natuurlijk dat je zelf gewoon thuisblijft. Mocht je toch van huis zijn, laat dan een lichtje aan, zet de radio of tv aan en sluit de gordijnen.

Probeer als je dier erg bang is er niet teveel aandacht aan te besteden door hem/haar bijvoorbeeld  te troosten.

Doe gewoon alsof er niets aan de hand is. Hoe meer je reageert, hoe meer het dier bevestigd zal krijgen dat er iets engs aan de hand is en dat zal de angst versterken.

Wanneer je van tevoren weet dat jouw dier extreem reageert op vuurwerk, kun je misschien een pension zoeken dat rustig gelegen is en waar het dier niet of nauwelijks last heeft van het geknal. Ook in -vuurwerkvrije vakantieparken- kun je samen met je huisdier rustig verblijven.

Het is mogelijk om bij de dierenarts kalmerende tabletjes te verkrijgen. Soms moeten deze al een paar dagen van te voren gegeven worden, dus informeer op tijd en laat je goed voorlichten!

Stichting Dierenasiel Walcheren wenst jou en je dier(en) fijne feestdagen en een goede jaarwisseling.

23 december 2016 11:33