Nieuws

Kitten shower op zaterdag 27 augustus

Wie op zoek is naar een kitten, heeft dit jaar wel erg ruim keus. Het Dierenasiel Walcheren is namelijk overspoeld door kittens. Waar in 2010 in totaal honderd kittens in het asiel zijn opgenomen, werd dit aantal in 2011 al in de maand juli bereikt. En in september volgt er nóg een geboortegolf. Grote kans dat in 2011 het record van 200 kittens wordt gehaald. Om de Benjamins van het asiel extra onder de aandacht te brengen, organiseert Dierenasiel Walcheren op zaterdag 27 augustus van 14.00 – 16.00 uur een ‘kitten shower’. Met alles erop en eraan, zoals het hoort bij een kraamfeest.

Pluizige dondersteentjes

Wie vindt ze nou niet leuk? Die kleine, pluizige dondersteentjes, drinkend bij de moederpoes, onschuldig slapend, of over elkaar heen buitelend tijdens woeste spelletjes. Kittens zijn onbevangen, ontwapenend en altijd vertederend. “Ik zou ze wel allemaal willen meenemen”, klinkt het vaak in het dierenasiel als men langs de kittenkamer loopt. Een aantal mensen voegt de daad bij het woord en kiest zijn of haar favoriete metgezel. Er is een enorme keuze, want het zijn er zoveel. Dit jaar kunnen we zelfs over een explosie spreken! 

Kraamfeest

Tijdens de ‘kitten shower’ op 27 augustus kunnen belangstellenden vrijblijvend een kijkje komen nemen. Het belooft een heel gezellige en feestelijke middag te worden waar alle asielkittens zich op hun paasbest presenteren. Er zijn (kinder)bubbels en ook de toastjes met roze en blauwe muisjes ontbreken niet. Mochten de bezoekers deze middag als een blok voor een asielkitten vallen, dan kunnen ze hun toekomstige kameraadje reserveren en alvast op de foto met hem of haar. Bovendien ligt voor alle bezoekers een leuk presentje te wachten!

Zoveel kittens, hoe kan dat nu? 

Er wordt al jaren actie gevoerd om katten onvruchtbaar te maken. Tot voor kort was deze campagne nog succesvol. Het aantal kittens verminderde drastisch. Toch is daar de laatste tijd flink de klad ingekomen. In de eerste plaats is dit vermoedelijk te wijten aan de economische recessie. Een aantal huisdierbezitters is steeds minder bereid om geld aan hun dier uit te geven. Ze zien op tegen de kosten van een castratie en laten deze ingreep dan ook maar gemakshalve achterwege. De tweede oorzaak voor de kittenexplosie is de grote opkomst van internet. Op diverse sites neemt het dierenaanbod extreme vormen aan. “Gratis af te halen” is een veelgelezen kreet. Dit doet veel mensen besluiten om een kitten bij een particulier op te halen. Het is immers gratis en in een asiel moet je betalen. Dat je vervolgens geen kosten meer zou moeten maken is een utopie!

Waarom kiezen voor een asielkitten?

Voor een asielkitten betaal je 90 euro. Dit lijkt veel, maar je krijgt er wel een heleboel voor. Als je een simpel rekensommetje maakt, ben je met een asielkitten uiteindelijk stukken goedkoper uit dan met een kitten dat je gratis bij een particulier hebt gehaald. Daar moet immers nog van alles mee gebeuren. Een asielkitten is al ontvlooid, ontwormd, medisch onderzocht en indien nodig behandeld door de dierenarts. Verder is het dier ingeënt en heeft het een chip. Bovendien krijg je nog eens 50 euro korting voor castratie bij een van de samenwerkende dierenartsen.

Sociaal

De kittens uit het asiel zijn gewend aan mensen en zijn goed gesocialiseerd. Een asielkitten wordt dagelijks geobserveerd en verzorgd door deskundige medewerkers en vrijwilligers van het asiel. Deze kunnen een hoop vertellen over het karakter en de gewoonten van het diertje. Asielkittens worden in eerste instantie zoveel mogelijk geplaatst bij gastgezinnen. Daar groeien ze op in een huiselijke omgeving. In veel gevallen is ook de moederpoes aanwezig. Zo niet, dan worden de kleintjes met de fles grootgebracht. Na plaatsing kun je bij vragen of eventuele problemen altijd terecht bij het asiel. 
 

18 augustus 2011 08:02