Informatie over kittens

Een asielkitten? Prima keuze!

Als je van plan bent om een asielkitten te adopteren is dit een goede keuze. Want een asielkitten biedt tal van voordelen. De kittentijd loopt van circa april t/m oktober. Tijdens de liefdevolle opvang in het asiel of asielpleeggezin, heeft het katje alles gekregen wat nodig is voor een goede start. De kitten is ingeënt, gechipt, vrij van vlooien en wormen, gesocialiseerd en heeft een volledige checkup bij de dierenarts gehad. Als je het katje laat ‘helpen’ (dit is verplicht) krijg je een deel van de kosten vergoed. Alles bij elkaar genomen is dit goedkoper dan b.v. een ‘internetkitten’. En de beruchte -tot aan de deur- garantie? Die bestaat niet bij het asiel! Het kitten kan, om wat voor reden dan ook, altijd worden teruggebracht. Verder kun je met al je vragen, en voor raad en advies terecht bij de asielmedewerkers, een deskundige op het gebied van kattengedrag, en de dierenartsen die aan het asiel verbonden zijn.
Om je goed voor te bereiden op een nieuwe hummel, verwijzen we je naar de pagina met kittentips & -weetjes.

Goed idee, kies er twee!

Als je in ons asiel of bij een van de pleeggezinnen een kitten komt uitzoeken, willen we je het volgende in overweging geven: Eén kitten is leuk, twee is leuker! Het is onze ervaring dat veel mensen die eenmaal gevallen zijn voor dat leuke asielkitten er later nog graag een bij willen. Het eerste kittentje is inmiddels uitgegroeid tot een forse poes of kater en je zoekt eigenlijk een speelkameraadje voor hem of haar. Want je kat moet zich heel wat uurtjes alleen vermaken als je aan het werk bent (af en toe verveelt hij zich stierlijk). En stiekem vind je het zelf ook wel weer heel leuk, zo’n babykatje in huis. Als het nieuwe huisgenootje geïntroduceerd wordt, volgt vaak een teleurstellende reactie van uw eerste kat. Want die vraagt zich af wat hij met zo’n kleine indringer moet. Híj was toch immers “the one and only?”

Gelukkiger met z’n tweetjes

Nu gaat het natuurlijk niet altijd zo, maar als je twee kittens tegelijk neemt, biedt dit heel wat voordelen. We zetten ze even op een rijtje:

  • De kittens (als het mogelijk is uit één nest) kennen elkaar, het zijn kameraadjes, dus er ontstaan geen aanpassingsproblemen.

  • De katjes vermaken elkaar. Zeker als je werkt is dit een voordeel (voor jezelf én de kittens). Dus minder kans op vernielingen (voldoende spelmateriaal is natuurlijk wel belangrijk).

  • De kittens ‘spreken dezelfde taal’. Het ervaren van een soortgenootje in de nabijheid draagt bij aan een evenwichtige ontwikkeling.

Natuurlijk is het adopteren van twee kittens i.p.v. één een keuze die je goed moet overwegen, want twee kosten meer dan één. Dat is een factor waar je zeker rekening mee moet houden. Als asiel zijn wij, hoe dan ook, erg blij als je voor een dier uit onze opvang kiest. En misschien ga je, na het lezen van dit pleidooi, wel nadenken over de adoptie van twee speelkameraadjes tegelijk?

Veel plezier met je kitten(s)!